Varmepumperne hjemme hos SB-Service

I dette indlæg vil vi fortælle om varmepumperne hjemme hos os selv, og hvorfor vi har valgt at montere dem, hvor vi har.

Varmt i stuen, svalt i soveværelset

Her kan du læse om varmepumperne hjemme hos os som eksempel på installation af varmepumper. I hovedhuset har vi fire varmepumper, som er monteret over de seneste 17 år. Den første luft-luft varmepumpe blev hængt i stuen i 2001 og er siden blevet skiftet tre gange, så der nu hænger den 4. pumpe. Den næste blev hængt op i det nye soveværelse på 1. sal. Det sydøstvendte soveværelse blev varmet godt op om sommeren, og pumpen skulle sørge for en behagelig gennemsnitstemperatur på ca. 18 grader.

mitsubishi_hero

Mitsubishi Hero i stuen. Maksimal ydelse 6,3 kWh

Hvad koster det?

Udover varmepumpen i stuen, står der en brændeovn i entréen. Disse to holder to rum, stue, køkken, toilet og entré opvarmet. I første kvartal 2018 brugte Mitsubishi varmepumpen i stuen 585 kWh, hvilket svarer til 994,50 kr.

Fujitsu varmepumpen i soveværelset havde brugt 469 kWh, hvilket til en kWh pris á 1,7 svarer til 797,30 kr.

Det er målt i januar, februar og marts, som er kolde måneder, hvilket naturligt betyder, at varmepumperne bruger mere end i sommermånederne.

fujitsu_varmepumpe

Fujitsu varmepumpen i soverværelset har holdt i over 10 år og fungerer stadig godt.

 

Opvarmning på forskellige niveau

I 2010 forsøgte vi at varme baggangen og kælderrum op med en luft-luft varmepumpe, som skulle hænge nedenfor kældertrappen og under trappen, som førte til 1. salen. Fra baggangen kommer man også ind i gæsteværelset, som skulle bruge bedre varmeløsning end (den meget dyre) elradiator. Desværre viste placeringen af varmepumpen sig at være rigtig dårlig. Da trappen ovenpå har lukkede trin, kunne varmen ikke komme op, og cirkulationen fungerede dårligt, så pumpen trak den varme luft fra gulvet i stueetagen, hvilket betød, at der blev fodkoldt. Varmen blev fanget under trappen ned til kælderen, så der kom heller ikke varme ind på gæsteværelset. Faktisk fungerede det bare slet ikke!

Mitsubishi med maksimal ydelse på 5,1 kWh varmer ind på gæsteværelset, som er placeret overfor og op på 1. salen

Fugtproblemer i kælderen

I 2018 prøvede vi en ny løsning med en gulvmodel, som blev monteret i stueetagen nedenfor trappen ovenpå. Løsningen er forholdsvis ny, men fungerer indtil videre upåklageligt i forhold til varme på gæsteværelset og ovenpå. Den gør naturligvis ikke meget for kælderen, men her er nu hængt en loftmodel op i selve kælderrummet. Som så mange andre har vi problemer med fugt og skader i kælderen og har forsøgt mangt og meget for at afhjælpe problemet. Nu prøver vi med en luft-luft varmepumpe inde i rummet.

Her hang varmepumpen overfor trappen og varmen skulle op ad trappen og ind i rummet, men blev fanget under trappen.

Dermed de fire varmepumper i hovedhuset, som sørger for behagelige temperaturer hele året rundt på alle vores 110 kvm i stueetagen, 40 kvm kælder og 75 kvm overetage.